Nietolerancja glutenu u osób dorosłych

Nietolerancja glutenu u osób dorosłych

Co więcej, występuje ona częściej niż celiakia i dotyczy około 6% społeczeństwa. Ten rodzaj nadwrażliwości pokarmowej jest niestety bardzo trudny do wykrycia, diagnoza opiera się o wykonanie badań wykluczających chorobę trzewną i alergię oraz wnikliwą analizę zgłaszanych przez pacjenta objawów. Niestety symptomy manifestujące nietolerancję glutenu często są bardzo mylące. Potrafią sugerować występowanie zupełnie innego schorzenia, dlatego większość osób z nadwrażliwością pozostaje niezdiagnozowana.

Najczęstszym objawem, dotyczącym blisko 70% osób z nietolerancją glutenu są bóle brzucha, bardzo często występują również wzdęcia, zaparcia, biegunki i uczucie przelewania w jelitach. Nadwrażliwość na gluten może objawiać się między innymi również:

  • obniżeniem nastroju — depresją i uczuciem lęku oraz towarzyszącym im kołataniem serca, problemami ze snem, uczuciem paniki, ucisku w klatce piersiowej czy wrażeniem omdlenia
  • mgłą mózgową — problemami z zapamiętywaniem, koncentracją, jasnością myślenia czy uczeniem się nowych rzeczy
  • niską odpornością organizmu- częstymi infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi, związanymi z niskim poziomem przeciwciał chroniących organizm
  • problemami skórnymi – egzemą, łuszczycą, uporczywą swędzącą wysypką, której trudno się pozbyć, zmianami trądzikowymi czy opryszczkowym zapaleniem skóry - Choroba Duhringa
  • bólami głowy- uporczywymi przypominającymi migrenę, u osób nadwrażliwych pojawiają się najczęściej po spożyciu produktów zawierających gluten
  • bólami stawów – spowodowanymi wywołanymi przez nietolerancję glutenu stanami zapalnymi
  • przewlekłym zmęczeniem- występującym najczęściej po spożyciu niedozwolonego posiłku
  • chorobami autoimmunologicznymi - nietolerancja glutenu jest silnie związana przede wszystkim z występowaniem choroby Hashimoto, Gravesa-Basedowa i reumatoidalnego zapalenia stawów
  • niewyjaśnionym przyrostem lub spadkiem wagi- wahania występują mimo braku zmian w diecie
  • problemami stomatologicznymi- ubytkami szkliwa, próchnicą, aftami i owrzodzeniami jamy ustnej
  • osłabieniem kości i w konsekwencji wczesną osteoporozą
  • anemią — spowodowaną zaburzeniem wchłaniania żelaza

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych: gluteniny i gliadyny znajdujących się w ziarnach popularnych zbóż, takich jak: pszenica, owies, jęczmień, żyto i orkisz. Na jego nietolerancję nie ma lekarstwa, jedynym sposobem aby zniwelować nieprzyjemne objawy, jest stosowanie restrykcyjnej diety, polegającej na wyeliminowaniu z codziennego menu szkodliwych produktów. Dieta początkowo może sprawiać wiele trudności, z czasem jednak staje się czymś normalnym, a znalezienie zamienników dla produktów zawierających gluten, przestaje być problemem. Mimo pierwotnych niepowodzeń nie można jej jednak lekceważyć, nieleczona nadwrażliwość może prowadzić do poważnych zagrażających zdrowiu powikłań.

Stosując dietę bezglutenową, należy wyeliminować:

  • produkty zawierające pszenicę, owies, jęczmień i żyto (kasze, makarony, płatki, ciastka, pieczywo)
  • niskiej jakości przetworzone produkty mięsne (kiełbasy, kaszankę, pasztetową, parówki, mielonki i pasztety)
  • sosy i dania w proszku
  • musztardy, majonezy, keczupy i gotowe sosy
  • Napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego oraz produkty mleczne z ziarnami zbóż
  • produkty zawierające słód i ekstrakt słodowy (np.piwo)
  • panierowaną żywność i wyroby garmażeryjne

Gluten może znajdować się w wielu produktach, dlatego leczenie powinno opierać się nie tylko na znajomość tych zabronionych, ale również na dokładnym czytaniu etykiet. Warto wiedzieć, że nawet niewielka ilość glutenu może spowodować, powrót uciążliwych objawów. Bardzo ważne jest również regularne kontrolowanie poziomu składników odżywczych, mikroelementów, elektrolitów, witamin i żelaza w organizmie.